Кизил

Кизил - це високий (2-5 м) кущ родини деренових або невелике деревце з круглою кроною. Молоді пагони зеленувато-сірі, а старі вкриті сірою тріщинуватою корою. Плід - темно-червона (жовта або рожева) соковита кістянка (12-30 мм завдовжки), овальна або грушоподібна. Кісточка тверда, веретеноподібна, майже гладенька. Відрізняється зимостійкістю, невибагливістю до умов вирощування, саджанці кизилу дуже гарно приживлюються і розростаються, тому ця рослина дуже популярна серед садівників. Цінується за харчову, вітамінозну, медоносну, лікарську вдастивість. Для варення і тривалого транспортування рекомендують збирати плоди на початку стиглості. Зібрані плоди сортують, зберігають при температурі 0-1° до семи днів. Кизил не тільки дає смачні ягоди, але й дуже гарно виглядає, як в період цвітіння, так і в період плодоношення.